30. godina nekažnjenog zločina

30. godina nekažnjenog zločina

U povodu 30. godišnjice nekažnjenog zločina, stanovnici Ulice Andrije Šimića u Mostaru, okupljeni u Udrugu građana “Snaga prijateljstva” zajedno s Udrugom dragovoljaca i veterna Domovinskog rata HR H-B Mostar i Udrugom IV. bojne “Tihomir Mišić”, postavili su te danas otkrili spomen ploču na ulazu u samu ulicu.

Ovim činom želimo sačuvati sjećanje na nevine žrtve i upozoriti na najgori trenutak našeg života, koji je u nekoliko minuta u potpunosti promijenio sve naše obitelji. Naime, tog 03. rujna 1993. godine, u 14:00 sati muslimanske oružane snage (u sklopu Armije BiH) izvršile su raketiranje na civilne ciljeve u Mostaru, na širem prostoru naselja Balinovac. U napadu je ubijeno šestero (4 hrvata i 2 bošnjaka), a ranjeno je 20 civila.

Najstarija žrtva je bio Marko Marić, star 87 godina, a najmlađa žrtva zločina bila je Lejla Hujdur, djevojčica od 12 godina. Ispaljeno je petnaest minobacačkih granata pri čemu je ranjeno još 20 osoba – 12 hrvata i 8 bošnjaka, uključujući sedmero djece u dobi od 4 do 11 godina. Raketiranje je namjerno poduzeto protiv civila, kao ciljeva napada, a u svrhu širenja terora među civilnim stanovništvom.

Ovim se prisjećamo naših sugrađana stradalih u svojim dvorištima, od kojih su mnogi nastradali pomažući jedni drugima.

Prisjećamo se Kate, Vencela i Stanka. Vječna im slava i hvala. – istaknuli su stanovnici ove ulice.

 

Udruga DVDRHRH-B Mostar