Dužijanca Hrvata Bunjevaca – Veoma lijepa slika Mostaru !

Dužijanca Hrvata Bunjevaca – Veoma lijepa slika Mostaru !

Hrvati Bunjevci na ovaj način slavili su završetak žetve i zahvalili Bogu za sve darove.

“Dužijanca” je otvorena svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju te otkrivanjem obnovljene spomen-ploče bunjevačkih Hrvata iz 1933. godine na istoj crkvi.

Prema vjerovanju i pričama Hrvata Bunjevaca oni su na današnja ognjišta došli upravo s ovih prostora.

“Dužijanca” je najveća manifestacija svih Hrvata Bunjevaca koju slave tri dana u nizu na gradskim trgovima i u crkvama te na taj način pokušavaju očuvati svoje običaje, kulturu i tradiciju.

Program organizira Udruga Bunjevačkih Hrvata “Dužijanca”, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatskom državnom samoupravom u Mađarskoj, Mostarsko-duvanjskom i Trebinjsko-mrkanskom biskupijom, Gradom Mostarom i Gradom Senjom. Pokrovitelji “Dužijance u Mostaru” su Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska biskupija, Grad Mostar i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Predsjednik udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” don Andrija Anišić je naglasio da ova manifestacija ima ogroman značaj za sve Hrvate Bunjevce.
– Današnji susret je idealna prilika da obnovimo veze i da se osnaženi vratimo svojim kućama u Suboticu, Sombor te po ostalim mjestima u Srbiji i Mađarskoj. Mi s ponosom ističemo da Dužijanca, kao naša najstarija manifestacija i narodni običaj, čuva naš hrvatski identitet i vjeru.
Politika u Srbiji već dugi niz godina pokušava Hrvatima Bunjevcima zanijekati pripadnost hrvatskom narodu.
– Pokušaja da se Bunjevcima niječe hrvatstvo je bilo, oni nam u zadnje vrijeme spočitavaju da smo mi ‘postali Hrvati’ 1945. godine nekim Titinim ukazom, a upravo na ovoj crkvi i na ovoj ploči stoji 1933. godina na kojoj piše ‘Hrvati Bunjevci’, nema snažnijeg svjedočanstva da smo mi i prije 1945. godine bili Hrvati, da smo to oduvijek, a oni neka budu što hoće – zaključio je don Andrija Anišić.
FOTO:
Zahvaljujemo Zvonimir Vidović na ustupljenim fotografijama.
*