Dan branitelja Mostara – Biciklijada “Cesta spasa”

Dan branitelja Mostara – Biciklijada “Cesta spasa”

Dana 07.05.2022. godine obilježava se “Dan branitelja HVO-a Grada Mostara” i godišnjica “Zaustavlljanja tenkova agresorske JNA”.

Tim povodom, skupina branitelja odlučila je da ove godine spomen na ovaj jako važan dan obilježi rekreativnom vožnjom biciklima “zboravljenom cestom spasa” iz grada Mostara, preko Goranaca, Bila, Grabove Drage do mjesta Polog.

U najtežim trenutcima za Grad Mostar, tijekom mjeseca travnja, svibnja i lipnja 1992. godine, kada su agresorske snage takozvane JNA potpomognute s srpskim i crnogorskim četničkim postrojbama izvršile agresiju na Grad Mostar, i sve njegove stanovnike držali u blokadi i okruženju, jedina cesta kojom su građani Mostara mogli izići iz ratnog pakla, koji su im nametnuli sumanuti generali JNA i srpsko političko vodstvo, bila je upravo ova cesta koju su tada građani i prozvali “Cesta spasa”.

Okupatorske snage su zato ovaj cestovni pravac stalno držale pod paljbom iz teškog naoružanja čime su izlazak civila iz grada i dopremu hrane i lijekova u sam grad činile otežanim i smrtonosnim.

Većina današnjih sudionika ove biciklijade je bar nekoliko puta prolazila ovom cestom pod snažnom okupatorskom vatrom, a nekolicina sudionika su čak svakodnevno morali voziti ovom cestom na što smo se tijekom ove rekreacione vožnje i podsjetili kao i prisjetili onih koji su nažalost izgubili svoje živote pokušavajući proći “Cestom spasa”.

Biciklijada pod sloganom “Put spasa 1992. – 2022.” i “7. svibanj Dan branitelja Mostara HVO” krenula je s lokacije Rondo u 7:30 sati nakon što su branitelji upalili svijeće, ispred spomenika svim poginulim braniteljima HVO u BiH, i time odali počast svim poginulim u Domovinskom ratu HR H-B.

Sama rekreaciona vožnja je prošla bez problema i branitelji su stigli u 11:00 sati u mjesto Polog što je bila odredišna točka ove biciklijade, a u kojem su 07.05.1991. godine hrvatski građani Mostara i Širokog Brijega, kao i iz ostalih gradova i naselja Hercegovine, pružili otpor svojim golorukim tijelima i zaustavili tenkovsku kolonu agresorske JNA koja je krenula iz vojarni u gradu Mostaru prema Širokom Brijegu, i koja je pod izlikom da se vojska kreće prema poligonu Kupreške visoravni da bi izvodila vježbe, ustvari imala namjeru da se pridruži ostalim snagama JNA koje u već tada u Republici Hrvatskoj započele ratna djelovanja protiv hrvatskih stanovnika s namjerom okupacije.

Sve nakon ovog datum je povijest o kojoj netreba ovdje pisati ali ćemo istaknuti da smo ponosni da danas na ovakav miran i dostojanstven i lijep način možemo obilježiti ovaj događaj.

Polazna točka ispred Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača” nalazi se na nepunih 60 metara nadmorske visine (mnv), a najviša točka biciklističe ture je lokacija “Misišta” na Bilima i iznosi oko 950 mnv, što govori koliko je ova tura zahtjevna i požrtvovna, ali su je svi članovi biciklijade “odvezli” u dužini od 32,5 km.

Zahvaljujemo se svim učesnicima u biciklijadi, onima koji su im bili potpora, kao i svima koji su svojim sredstvima potpomogli ovakav događaj.

U nastavku pogledajte fotografije s biciklijade: