30. obljetnica pogibije Josipa Jovića i akcije “Plitvice”

30. obljetnica pogibije Josipa Jovića i akcije “Plitvice”

Na Uskrs 31. ožujka 1991. u sukobu na Plitvicama pala je prva hrvatska žrtva Domovinskog rata – pripadnik specijalne policije Josip Jović.

Tim povodom, jučer 30.03.2021. godine u Aržanu, rodnom mjestu Josipa Jovića, obilježen je početak izgradnje spomen-doma “Josip Jović”, a potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je povezivanje ustanova koje se bave Domovinskim ratom.

U znak sjećanja na Josipa Jovića i 30. obljetnicu akcije “Plitvice” organiziran je prijam na Pantovčaku. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović dodijelio je odlikovanja ranjenim sudionicima te akcije.

Temeljem Ustava RH i Zakona o odlikovanjima i priznanjima, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja, Milanović je Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, odlikovao Zlatka AguDražena JagečićaJozu Kovačevića (odlikovanje je preuzeo Petar Bajan) te Karla Kožula.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovao je Branka Horvatovića i Željka Marića.

Udruga DVDRHRH-B Mostar