Realizacija programa Ministarstva branitelja HNŽ u 2020.

Realizacija programa Ministarstva branitelja HNŽ u 2020.

U Ministarstvu za pitanja branitelja HNŽ ministar Oliver Soldo održao je 16. prosinca 2020. u prostorijama Ministarstva konferenciju za medije na kojoj je informirao o provedenim aktivnostima kroz 2020. godinu.

Ministar Soldo se osvrnuo na pokazatelje iz izvješća o završenim javnim pozivima i ostalim programskim aktivnostima koje je Ministarstvo uspješno realiziralo usprkos otežanim uvjetima rada tijekom pandemije korona virusa (COVID-19) i financijskim poteškoćama izazvanim posljedicom pandemije.

Nakon završenog javnog poziva o dodjeli sredstava za olakšice kod plaćanja naknada u obrazovnim ustanovama djeci branitelja za akademsku 2020/2021, na koji se prijavilo 1237 djece branitelja, pozitivno je riješeno 1196 zahtjeva. Posebno ističemo da je među pozitivno riješenim zahtjevima i 108 djece oba nezaposlena roditelja i 453 djece kojim je nezaposlen jedan roditelj, što znači da je ova mjera značajna i konkretna pomoć djeci branitelja. 

Uvažavajući trenutnu higijensko epidemiološku situaciju, tom prigodom djeci ratnih vojnih invalida kao predstavnicima komponenti HVO i ARBIH simbolično je uručena odluka o pozitivno riješenim zahtjevima.

Programom sufinanciranja zapošljavanja djece poginulih i nestalih branitelja tijekom ove godine zaposleno je ukupno 20 djece , od čega 11 djece VSS i 9 djece SSS. Programom sufinanciranja djece RVI tijekom ove godine uposleno je 14 djece od čega 7 VSS i 7 SSS.

U finalnoj je fazi realizacija Programa pomoći zapošljavanja i samozapošljavanja branitelja za koji je osigurano 300.000 KM a podržano je 13 zadruga, 8 obrta, 69 OPG-ova i 117 branitelja poljoprivrednika.

Kroz ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za oboljele i one koji su u teškoj socijalnoj situaciji ukupno je riješeno oko 1400 zahtjeva u iznosu od 370.000 KM.

U tijeku je pregled dokumentacije i obilazak terena po Programu stambenog zbrinjavanja za oko 600 pristiglih zahtjeva s ukupno predviđenim sredstvima od 350.000 KM.

Također u tijeku je i realizacija programa refundiranja naknada za dodjelu građevinskog zemljišta, i renta, kao i komunalnih priključaka, za što je osigurano 100.000 KM.

Programom medicinske rehabilitacije kroz banjsko klimatsko liječenje upućeno je 99 korisnika u centre za liječenje. A za tu namjenu osigurano je 100.000 KM.

Naknade za ortopedska pomagala osigurane su za 54 ratna vojna invalida u iznosu od 75.000 KM.

Za 80 korisnika subvencionirani su troškovi sahrane za članove obitelji poginulih branitelja u iznosu od 80.880 KM.

Na koncu izlaganja ministar Soldo poslao je poruku ohrabrenja braniteljima da izdrže ovu krizu izazvanu pandemijom i poželio im sretne i uspješne nadolazeće Božićne blagdane i Novu godinu. Ministar je također istaknuo kako će se i u novoj godini predano raditi na ostvarivanju prava za branitelje i članove njihovih obitelji, te najavio realizaciju prava na novčanu egzistencijalnu naknadu po Federalnom zakonu i u našoj županiji u prvoj polovici naredne godine.  

Tekst i slika prenešeni s www.mbhnz-k.ba

Udruga DVDRHRHB Mostar