Susret žena – braniteljica Domovinskog rata

Susret žena – braniteljica Domovinskog rata

Na susretu žena – braniteljica Domovinskog rata s braniteljicama Hrvatske vojske iz cijele Hrvatske sudjelovale su i braniteljice Hrvatskog vijeća obrane, a one su sa ponosom predstavljale i sve ostale braniteljice, koje su u najtežim ratnim uvjetima bile ne samo hrabre, nego su i dale nemjerljivi doprinos u sanitetskim, administrativnim i logističkim poslovima, na prvim crtama bojišnice, rame uz rame s braniteljima. Vrlo često čineći podvige za koje nekad nisu bili spremni i njihove kolege neumorno su radile u najtežim uvjetima, bez radnog vremena i vrlo često bez smjene na terenu, piše u priopćenju sa ćetvrtog skupa.

Malo žensko stopalo nerijetko je izvlačilo ranjenike s miniranih područja, spašavale su živote kako vojnika tako i civila, a bile su kao brižne sestre i majke kada bi umor i strah savladao njihove suborce.

Program proslave započeo je okupljanjem sudionica u Solinu s južne strane Svetišta Gospe od Otoka, a nakon toga upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju u Solinu i na spomen križu na splitskom groblju Lovrinac. Za sve poginule, nestale i umrle branitelje i braniteljice služena je sveta misa u crkvi Gospe od Otoka u Solinu.

Nakon Solina, svečani program održan je u Splitu. U Domu Hrvatske vojske ‘General-bojnik Ivo Jelić’ u Lori upriličena je svečana akademija i otvaranje izložbe ratnih fotografija ‘Žena – majka – ratnica’.

Ovo je bio četvrti susret žena – braniteljica.

Udruga DVDRHRH-B Mostar