Obilježavanje godišnjice pogibije brigadira Tihomira Mišića

Obilježavanje godišnjice pogibije brigadira Tihomira Mišića

Danas 16. svibnja navršava se 27 godina od pogibije brigadira Tihomira Mišića, zapovjednika IV. bojne HVO-a Općinskog stožera Mostar i jednog od organizatora obrane Mostara i doline Neretve u Domovinskom ratu.

Odavanje počasti pokojnom zapovjedniku 4. bojne HVO-a Mostar

Tog kobnog dana Tiho, kako smo ga svi zvali, je dobio informaciju da crta obrane, između 4. bojne HVO-a i Mostarskog bataljuna, koji je inače bio u sastavu i pod zapovjedništvom Općinskog stožera HVO-a Mostar, od Staroga mosta prema jugu nije dobro uvezana te da četnici mogu ući s boka. Stoga su Tiho Mišić, Slavko Puljić, Ilija Vrljić, Drago Mišić i još neki iz zapovjedništva Općinskog stožera HVO-a Mostar otišli prema zapovjedništvu Mostarskog bataljuna potražiti zapovjednika Arifa Pašalića. Nisu ga našli jer se tuširao. Kad se vratio, otišao je s njima do pričuve IV. bojne u dječjem domu. Odatle je s njima krenuo Miki Leventić obići položaje 4. bojne kod Staroga mosta (Kožara). Miki Leventić dao je za vodiča Hamu Huskovića, pripadnika IV. bojne, te su pošli prema položajima koje je držao Mostarski bataljun. Bila je jaka mjesečina, sve se vidjelo. U jednom trenutku, oko 22 sata, dok su pretrčavali, s položaja Mostarskog bataljuna vojnici su zapucali. U cijeloj grupi od desetak ljudi samo je Tihomir Mišić višestruko pogođen iz najmanje tri vrste oružja.

Obitelj pokojnika s prijateljima braniteljima.

Nakon Tihine pogibije zapovjednik obrane Mostara Jasmin Jaganjac izdao je zapovijed da se IV. bojna HVO-a preimenuje u IV. bojnu Tihomir Mišić.

Vojarna Sjeverni logor, nakon oslobađanja Mostara, odlukom vojnih vlasti dobila je naziv Vojarna ”Tihomir Mišić”.

Udruga DVDR HRH-B Mostar